Avond-Nachtfotografie

Nachtfotografie biedt je de kans om de wereld in een heel nieuw licht vast te leggen. Wie heeft er nog zonlicht nodig. Met de juiste technieken en apparatuur kun je de "betoverende" sfeer van de nacht vastleggen. Van een mooie sterrenhemel waar je jezelf afvraagt waarom je überhaupt buiten bent, tot kerstverlichting in de haven die er prachtig uitziet..

Een lastig ding

de maan fotograferen, de ultieme uitdaging voor de nachtfotograaf die net iets te veel vrije tijd heeft. Het is niet genoeg om gewoon naar buiten te gaan en een foto te maken, nee, je moet meerdere opnamen maken en deze vervolgens "stacken" om de perfecte foto te krijgen. Alsof één foto van de maan niet al magisch genoeg is.

Een nacht vol geknoei met instellingen, en een heleboel geduld, hoe meer opnamen je maakt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk een goede foto hebt.

Actuele maanstand

Jachthaven Oud en Nieuw

 "vieren" zoals in de ijskoude nachtlucht staren naar verlichte boten in de jachthaven met Oud en Nieuw. Terwijl de rest van de wereld zich warm houdt bij het haardvuur met een glas champagne, kiezen enkele moedige zielen ervoor om hun boten te verlichten en de haven te verfraaien.

Oud en Nieuw op Terschelling

Riemer Witteveen schrijft een stukje over traditie voor zeilers om met oud en nieuw naar Terschelling te gaan op de Zeilwereld-website. , om hun boten te verlichten en gezellig de kou te trotseren. Feestelijke zeilers Gezelligheid ten top! Een paar foto's leveren was een voorrecht!

drijvende mensencontainer

 

De Friesland, altijd het onderwerp van discussie. voor sommigen een majestueus schip dat trots in het water ligt, met zijn glanzende romp en perfecte lijnen. Een drijvend kunstwerk.

Anderen zien haar gewoon als een functionele drijvende bus, Geen overbodige luxe. De Friesland is de belichaming van praktisch nut, een drijvende mensencontainer die perfect past in onze efficiënte samenleving. zo ook voor de fotograaf, Voor de ene een visueel juweel, voor de andere een functionele witte massa.

''Nautische Modeshow''

De haven als de ultieme catwalk voor schepen, die zichzelf in al hun glorie presenteren onder het artificiële maanlicht.

Nachtfotografie Avontuur

rits je jas dicht, trek je handschoenen aan en laat je betoveren door de eindeloze uitgestrektheid van de ruimte, terwijl je jezelf afvraagt waarom je dit ook alweer doet. Het resultaat is misschien een prachtig plaatje, maar de ervaring is wat je echt bijblijft. Absoluut magisch,

"Nachtfotograaf's Rekenraadsel"

De 500-regel, een eenvoudige richtlijn om scherpe sterrenfoto's te maken zonder merkbare sterrensporen. Maar zoals alles in de fotografie, is het niet zo rechttoe rechtaan als het lijkt, De 500-regel stelt dat je de maximale sluitertijd berekent door 500 te delen door de brandpuntsafstand van je lens. bijvoorbeeld een 25 mm lens, en je berekent dat je dus maximaal 20 seconden kunt belichten (500 gedeeld door 25, voor degenen die geen rekenmachine bij de hand hebben). Zoals bij veel aspecten van fotografie zijn er meerdere factoren, zoaals dat je rekening houdt met verschillende sensoren in camera's.  De 500-regel is dan misschien niet perfect, en je nachtfoto’s niet altijd Instagram-waardig, maar de ervaring en het plezier van het proberen zijn wat telt.

Startrails en Polaris!

De prachtige cirkels van sterrenlicht, met Polaris de noordelijke hemelpool het stralende middelpunt , waarbij je geduldig urenlang buiten staat in de kou, als Een oefening in geduld, creativiteit en een vleugje masochisme.

Een nachtavontuur vol bravoure!

Een bliksemflits die lijkt op een vliegende zwelbast."als je begrijpt wat ik bedoel" Een mix van wetenschap en magie . Het gevoel van triomf en opluchting, terwijl je hoopt dat je apparatuur niet verandert in een hoopje gesmolten plastic.

 

 

pyrotechnische show!

bliksem en vuurwerk. Ze zijn bijna praktisch hetzelfde om te fotograferen, Gewoon een kwestie van naar boven richten, de sluiterknop indrukken wat langere sluiterstijd en voilà, een meesterwerk. Althans, dat is de theorie. Maar bliksem schiet willekeurig door de lucht, precies overal waar je lens niet is gericht. Maar je blijft proberen, want misschien, heel misschien, vang je die ene flits.

Vuurwerk daarentegen lijkt een iets voorspelbaarder avontuur te zijn. Je staat in een menigte, probeert een goede plek te vinden zonder iemand's hoofd in je frame, en wacht tot de show begint. In de praktijk is het vastleggen van deze spectaculaire lichtshows een oefening in geduld, timing en een flinke dosis geluk.